I ove godine 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), organizra se jedanaesta Noć knjige.
Kao i svake godine dosada, naša je knjižnica, među brojinim knjižnicama u Hrvatskoj, uključena u obilježavanje ove značajne manifestacije u čijem je fokus knjiga.
Tema ovogodišnje noći knjige je sloboda, odnosno knjiga kao prostor slobode.

ODA SLOBODI
(tekst preuzet s mrežne stranice Noć knjige)

O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige!

Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna.

Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme.

U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo.

Program Narodne knjižnice Ploče:

22. 4. (petak) Besplatan upis u knjižnicu
(besplatan upis za sve koji dosad nisu bili upisani u knjižnicu)

25. 4. (ponedjeljak) u 20:00 h

Jure Divić
“Knjiga u fokusu”
izložba fotografija

27. 4. (srijeda) u 19:00 h

Večer poezije
akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar
moderatorica: Melanija Mijoč, prof
glazba: Mladen Nuić