U utorak, 17.11. Narodna knjižnica Ploče organizira zanimljivo druženje s putničkim parom Goranom Blaževićem i Majom Klarić. Goran nam dolazi predstaviti svoju novu knjigu „Karavana“, dok će nas Maja posjetiti svojim Bookmobilom!

Nova knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve. Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Bookmobil je restaurirani Volkswagenov kombi kojim Maja putuje po zemlji i promovira ljubav prema pisanoj riječi. On je i prava književna pozornica, mjesto pred kojim se organiziraju zbivanja, druženja, čita se poezija i održavaju književne večeri, čime se omogućuje dostupnost knjiga i književnih sadržaja i u manjim sredinama. U njemu se mogu kupiti sve knjige u izdanju Fotopoetike, mahom putopisi, ali i razmjenjivati knjige različite tematike.

PROGRAM

LOKACIJA: na rivi ispred crkve

RAZMJENA KNJIGA U BOOKMOBILU – od 13 do 15 sati

Bookmobil nudi pregršt zanimljivih naslova za sve uzraste koji se slobodno mogu razmijeniti za druge knjige ili manju donaciju. Ponesite sa sobom nešto što ste već pročitali i što ćete zamijeniti za knjigu koja vam upadne u oko u prtljažniku knjižare na kotačima!

PUTOPISNO PREDAVANJE „KARAVANA“ – u 19 sati Dom kulture Ploče

Nakon povratka kući iz Saudijske Arabije, Goran je napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag. Promocija knjige popraćena je zanimljivim fotografijama i video zapisima snimljenim tijekom putovanja.