Najavljujemo predstavljanje knjige “Autoimuni nutrivor – priručnik i kuharica bez alergena“ autorica Ivane Zovak i Petre Krolo, u četvrtak 24. 10. 2019. s početkom u 19 sati u Narodnoj knjižnici Ploče.

Predavanje (i knjiga) će biti korisno svima onima koji se bore s autoimunim bolestima i alergenima u hrani, ali i svima koje općenito zanima zdrava prehrana.

“Autoimuni nutrivor – Priručnik i kuharica bez alergena”, prva je knjiga na hrvatskom jeziku koja pokriva tematiku povezanosti prehrane i autoimunih bolesti.
Napisana je iz potrebe kako bi spoznaje o novom pristupu liječenja autoimunih bolesti bile dostupne na hrvatskom jeziku. Informacije su temeljene na više provjerenih izvora (Sarah Ballantyne, Terry Wahls, Mickey Trescotti Angie Alt i drugi), istraživanja i našem osobnom pozitivnom iskustvu.
Ovaj izuzetan priručnik, vodiči kuharica, velikog formata 20 x 27 cm, težine 1,82 kg, na 512 stranica namijenjen je svima koji:
_ imaju autoimune bolesti;
_ traže recepte bez alergena – glutena, žitarica, pseudožitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki;
_ imaju probavne smetnje poput napuhnutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova;
_ žele kuhati po paleo principima;
_ imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim;
_ žele pouzdan način za utvrđivanje intolerancija;
_ žele naći optimalnu prehranu po vlastitoj mjeri.
U teorijskom dijelu knjige obrađene su teme:
_ autoimune bolesti, propusna crijeva i hrana koja ih uzrokuje;
_ vrste eliminacijskih prehrana (AIP, Wahls, Gaps, Low-fodmap);
_ testovi intolerancije i znakovi intolerancije na hranu;
_ faze promjene prehrane, dnevnik prehrane, reintrodukcija namirnica, eksperiment n=1;
_ mozak, trudnoća i dojenje, djeca na AIP-u;
_ ugljikohidrati, suplementiranje, iznutrice, kosti, želatina i kolagen;
_ laktofermentirana hrana, namakanje i klijanje;
_ goitrogeno povrće, samoniklo jestivo bilje, jestivo cvijeće;
_ masti, šećeri, sol, začini, eterična ulja pri kuhanju;
_ održivost, nabava namirnica, čitanje deklaracija;
_ organizacija kuhinje, posuđa i kuhanja, kuhanje na niskim temperaturama;
_ AIP na budžetu i putovanju.
U drugom dijelu knjige je 220 recepata bez alergena uz koje ćete imati pune tanjure domaće kuhane hrane. Podijeljeni su u kategorije: napitci, juhe, salate, povrće, perad i crveno meso, iznutrice, riba i morski plodovi, deserti, prilozi, #reintro.

Dr. Terry Wahls, koja se i sama promjenom prehrane izliječila od multiple skleroze, te svojim knjigama i nastupima inspirirala cijeli svijet kaže: “Kada imate dijagnozu autoimune bolesti, moć da preokrenete svoj život ne leži u rukama liječnika, ljekarnika, niti u bočici tableta, nego u vašim vlastitim rukama. To zvuči zastrašujuće, ali je u isti tren nevjerojatno osnažujuće.” A mi nadodajemo: U vremenu dostupnosti informacija, neznanje više ne može biti isprika. Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti. Informirani proaktivan pacijent – pacijent je novog doba.
Nutrivor_ osoba koja jede nutritivno bogate namirnice i razumije utjecaj nutrijenata (vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i mikronutrijenata) na zdravlje i prevenciju bolesti.